lunes, 2 de diciembre de 2013

domingo, 1 de diciembre de 2013

HIVERN

L'Hivern és una de les 4 estacions de les zones temperades. Atrònomicament comença amb el solsticci d'hivern (al voltant del 21de desembre) i acava a l'equioncci de primavera (al voltant del 21 de març).

Es caracteritza, per un descens de les temperatures encara que en el clima mediterràni hi predominen les precipitacions i les gran ratxes de vent. Els animals s'adapten amb facilitat al clima.
L'Hivern es tracta d'un temps pausat, d'espera. La gent està un poc més desanimda ja que l'hivern implica estar més dintre de casa i resguardar-se de les baixes temperatures.

Els infants s'ho passen bé quan neva, ja que amb aquesta contrueixen ninots de neu:


LA PRIMAVERA

La primavera és una de les quatre estacions de les zones temperades. Astronòmicament, comença amb l'equinocci de primavera (entre el 21 i 22 de Març) i acava amb el solstici d'estiu (al voltant del 21 de Juny).


En aquesta època les temperatures començen a pujar i és produeix el desglaç, també solen haver-hi precipitacions moderades, depenent del lloc on ens trobem.

Quan arriba la primavera arriba la felicitat, ja que els arbres floreixen i això ens dona vida i alegria.


CASTANYADA

Canço de la Castanyera:

Es el temps de collir castanyes
la castanyera, la castanyera
Ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat

La camisa li ve petita,
la faldilla li fa campana,
les sabates li fan cloc cloc
I en ballar sempre gira així.


 
 
Canço de Marrameu torra castanyes:
 

Marrameu torra castanyes
A la voreta del foc
Ja n’hi peta una als morros
Ja tenim Marrameu mort.
 
Pica ben fort, pica ben fort
Que piques fusta, pica ben fort.
 
Marrameu i Marrameua
S’emboliquen en un llençol
Feien veure que era un home
I era una fulla de col.
 
Pica ben fort, pica ben fort
Que piques fusta, pica ben fort.
 
Marrameu ja no s’enfila
Per terrats ni per balcons
Que té una gateta a casa
Que li cus tots els mitjons-
 
Pica ben fort, pica ben fort
Que piques fusta, pica ben fort
 

                     

ANIMALS I CANÇONS DE LA TARDOR







QUE PASSA A LA TARDOR??

Quan arriba la tardor cauen les fulles dels arbres i aquestes es despullen.



 


L'ESTIU

L'estiu és una de les quatre estacions de les zones temperades. Astronòmicament, comença al solstici d'estiu (al voltant del 21 de juny) i acava amb l'equinocci de la tardor (al voltant del 21 de setembre).
En aquesta època de l'any ens apeteix anar amb roba ben fresqueta, menjar gelats, anar a la platja i pisicina, sopar a la fresca... els més petits s'ho passen d'allò més ja que durant aquesta època de l'any tenen vacances a l'escola i poden fer alló que els vingui de gust.

D'altra banda com ja sabem en aquesta època fa molta calor i per això hem de tenir compte amb els Sol ja que en les seves hores fortes ens pot fer mal, cal beure molta aigua i estar ben hidratats en tot moment.

Per acabar, destacar que a l'estiu solen ser les Festes Majors de la majoria de poble i ciutats d'arreu del territori, una festa a destacar a nivell de comunitat és Sant Joan (nit del 23 al 24 de Juny) on és molt comú tirar coets, fer fogueres i celebrar-ho fins altes hores de la matinada. La nit de Sant Joan és molt típic fer rostides, menjar cargols i coca de Sant Joan.

ESTIU:
























SANT JOAN:


 

EL NADAL

BON DIA NOIS I NOIES,

Com ja sabeu en aquestes époques ens trobem amb ple esperit nadalenc.

L'Advent comença quatre setmanes abans del nadal, és a dir, a principis de desembre, durant aquest període vosaltres "els més petits" heu de donar menjar al caga tió així segur que la nit de nadal us cagarà alguna coseta, a més a més de donar-li menjar, cal que us porteu bé,  que fiqueu l'arbre de nadal i com no el belen.
Amb aquest tres coses el tio estarà content i de ben segur que algu us donarà. QUE TINGEU SORT!!








Aquí teniu la canço del caga tió, ja que
 si no li canteu i li pegeu un bon cop no
crec que cagui res.













La nit de Nadal, és a dir el 24 de desembre ens pot visitar el Parel Noel, que bé amb els trineu i els seus cérvols.






MENJARS TÍPICS DEL NADAL

BON DIA A TOTS I TOTES,

Els menjars típics dels nadals són entre d'altres la Sopa de Nadal, els Torrons, el Gall d'Indi, el Roscó de Reis, bombons, canelons, polvoróns, torrons, neules...







J CLIC

Hola!!

Aqui us deixem l'enllaç al JClic. Aquest està compost per diferents activitats, divertides, amb tots els temes tractats al bloc, per tant, seria necessàri que abans de realitzar el JClic pegeu un cop d'ull a tota la informació que hi ha al bloc.

ESPEREM QUE US AGRADI!!

Enllaç JCLIC: per obrir aquest enllaç cal que tingueu instal·lat el JClic, llavors l'has de descarregar i obrir des del JClic Player.

https://www.dropbox.com/s/u9xmspk9nlqx28e/les_4_estacions.jclic.zip?m


DIBUIXOS DEL NADAL PER PINTAR

Aqui teniu uns dibuixos per pintar, esperem que us agradin.






SETMANA SANTA

La Setmana Santa conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del diumenge de Rams i el dilluns de Pasqua. Es fan diferents processos i el diumnge de rams és típic que els nens i nenes portin una pauma i el dilluns de pasqua és típic menjar mones de pasqua.





ELS REIS MAGS D'ORIENT

Els reis mags d'Orient arriben la nit del 5 al 6 de Gener carregats d'il·lusió i amb molts regals per aquells nens i nenes que s'han portat bé. Unes dues setmanes abans els més petits han de fer un carta demanant tot allò que volen als reis mags però han de pensar que hi han d'haver regals per tots i totes i que tot el que s'escriu a la carta no ens ho poden portar.

Els tres reis mags d'Orient són: Melchor, Gaspar i Baltasar.

Si us porteu bé segur que vindran ben carregats!!



CARNESTOLTES

"El Carnestoltes" és una celebració que ocorre durant el cicle que precedeix la Quaresma. Els succesos més importants acostumen a succeir durant el Febrer. El Carnaval, normalment consisteix en celebracions públiques o diversos combinats elements de circ, màscares i festes públiques al carrer. La gent es disfressa o es posa una màscara durant les celebracions les quals fan especials aquell dia.

Elaborem les nostres màscares per celebrar el carnaval a l'escola.



CANÇO DE LA PRIMAVERA




BON DIA A TOTS I TOTES,

Es sent olor de primavera i per això hem decidit deixar-vos una cançoneta sobre aquesta estació de l'any, on la lletra descriu pas a pasa el que passa, esperem que sigui del vostre gust:

Van despertando
todas las flores
y marean
con sus colores.
Como trocitos
de celofán
las mariposas
vienen y van.

Primavera,
¡qué alegría que me trae!,
me recorre de los pies a la cabeza
y no puedo dejar de bailar.

Revoloteando
entre los pinos
los pajaritos
hacen sus nidos.
Trabajadoras
sin descansar,
las abejitas
van al panal.

Primavera, ...

Se van cubriendo
de hojas nuevas
los arbolitos
de las veredas.
Y canta un grillo
la serenata
todas las noches
en mi ventana.

Primavera, ...
Si l'escolteu i pareu conte amb la lletra de la canço desprès us servirà d'ajuda per unes activitats que tenim preparades, ESTEU ATENTS!!













WEBQUEST

BON DIA A TOTS I TOTES,

Utilitzant el recurs de les TIC hem creat una WebQuest on els alumnes podran aprofundir més en saber coses sobre les 4 estacions de l'any.


En aquesta WebQuest hi ha una tasca general i per arribar al final d'aquesta han de fer les tres activitats que proposem.


Esperem que us hagi agradat i si és així tot seguit trobareu un enllaç que us porta al JClic on encara hi trobareu més activitats.

SANT JORDI


La diada de Sant Jordi, també conegut com “El dia de la Rosa” o el “El dia del llibre” és una festivitat catalana celebrada el 23 d’Abril, amb similaritats amb el dia de “Sant Valentí” I alguns girs unics que reflecteixen l’antiguitat de la celebracio.

L’event principal és l’intercanvi de regals entre enamorats I colegues. Els homes donen roses a les dones I les dones donen un llibre als homes per a celebrar l’ocasió. 

LA TARDOR I LA CASTANYADA


Arribem a la tardor, període en el qual les fulles és fique de diferents colors i finalment cauen al terra, aquest comença el 22 de Setembre i s'acava amb el solstici d'hivern (al voltant del 21 de desembre) Quan arriba la tardor arriba “la Castanyada”. 

La castanyada és una festa tradicional celebrada a Catalunya durant el dia Tots Sants. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell.

Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina). En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzen rifes de panellets i fruita confitada.




S’acostuma a representar amb la figura de la castanyera: una dona major, vestida amb roba pobra d'abrigar i amb mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes per a la venda al carrer.

Hi ha altres festivitats similars a la Castanyada arreu del món com és el cas de “Halloween” amb els seus orígens en antics rituals i festivitats sobre la mort.